In november ga ik weer een langdurige vastenperiode in. Vanaf 1 november alleen nog maar water. Dat wil ik minimaal 14 dagen volhouden, maar ik zou graag in de buurt komen van 30 dagen. De vorige keer dat ik dit deed hield ik het 34 dagen vol, maar tijdens een huwelijks reportage op dag 34 had ik te weinig energie om me goed te concentreren. De volgende dag begonnen met een sapkuur om weer langzaam aan eten te wennen.

Zo nu en dan een langere periode vasten is voor mij niet een manier om af te vallen, alhoewel dat wel een van de neveneffecten is natuurlijk, maar meer een bezinningsperiode. Ik wil ook mijn Social Media in deze periode niet gebruiken zodat zowel mijn lichaam als mijn hoofd in rust is. Elke dag mediteren en vastleggen hoe de reis verloopt en nieuwe gewoontes aanleren die een productiever of creatiever leven mogelijk gaan maken. Het is niet dat ik dit voor de buitenwereld doe, ik doe ik uit vrije wil en helemaal voor mezelf. Een van de voordelen van een Social Media stop is dat ik niet tussentijds kan en wil communiceren over voortgang, nieuwe inzichten enzovoorts zodat het proces helemaal voor mezelf is.

Ik ga nadenken over het omarmen van portretfotografie, mijn invulling daarvan en hoe ik dat vorm ga geven. Tegelijkertijd wil ik mijn project “Personal Legacy” verder uitbouwen. De vorige keer heb ik geleerd mijn fysieke inspanningen te beperken naarmate mijn vasten langer duurt, maar ik wil nog wel handen en voeten geven aan beide creatierichtingen. Meer aandacht geven aan deze twee richtingen wil in mijn hoofd en hart ook zeggen: veel minder aandacht geven aan andere dingen. Dingen afbouwen, afbreken, plaats maken voor het nieuwe.