Vroeger, in de tijd van Rembrandt van Rijn, werden door schilders vaak selfies gemaakt. Het lijkt net of de jeugd van tegenwoordig daar patent op heeft maar al lang voor social media bestond gebruikten schilders zichzelf als model. Het was toen ook niet zo makkelijk om via Facebook ofzo een tfp-tje te regelen of nog strakker via een modellensite een écht model in te huren, dus hoppa, de spiegel tevoorschijn gehaald en de verkleedkist van opa en hup daar stond weer een dingetje waar mensen tegenwoordig zich aan vergapen. Natuurlijk was er toen heel wat meer vakmanschap en creativiteit voor nodig, maar toch… als zij de beschikking over de huidige techniek hadden gehad, zouden ze dan echt zoveel tijd genomen hebben? We zullen het nooit weten. Ik denk er wel eens over om volgens de oude regelen der kunst een selfie te produceren, maar kwasten kopen, spiegel regelen en de vloer achteraf weer schoonmaken voor deze lelijke kop, dat is me echt teveel moeite. Nu gebruik ik deze selfietijd om te kijke waar ik naar op zoek ben én hoe het moet voelen voor een van mijn modellen als het een keer voor het echie gebeuren gaat in mijn studio. Zo was het vandaar bijzonder guur en onaangenaam in mijn studiootje 1 hoog achter. En ik had bijzonder weinig geduld met mezelf. Daar moet ik echt verandering in brengen! 1. verwarming aan; 2. praatje maken; 3. meer luisteren dan praten… enz.

Ik ging vandaag voor een sovjetkosmonautenhelden uitstraling. Die uitvergrote ‘heldenlook’ met brede kaaklijn, dromerige indeverteblik, nét terug van een gevaarlijke ruimtemissie enzo.

Leuk, maar dit valt in de categorie ‘dingen die ik niet wil’ dus morgen nog maar eens proberen. Voor een eerste portret in de studio is het een aardige oefening en ik zal eens kijken of dit een tijdelijke Instagram profielfoto is… als onderdeel van de groei, prima – zeker een constatering dat ik er nog niet ben. Om met Zappa te spreken: who gives a fuck anyhow?!?

Toestel: Canon R6 mk 2, Objectief: EV 70-200 2.8 L USM (ISO 800, 2.8 1/200 200mm) Conversie: Lightroom -> Silver Express -> HP 5 plus. (Trigger via Canon-app op iphone)

Klein led panel falcon eyes linksboven 40º (ik hou steeds meer van hard licht)