Ik wil graag de komende tijd portretten maken van mensen met sproeten. Ik vind mensen met sproeten mooi. Er spreekt een aandoenlijke onschuldige schoonheid uit een gezicht met sproeten. Een paar weken geleden deed ik een oproep op Facebook met het verzoek of mensen met sproeten zich wilden melden. Hier zijn best wel wat reacties op gekomen en ik wilde beginnen toen iemand me wees op de toename van sproeten in het begin van de zomer en dus besloot ik het even uit te stellen. Gisteren heb ik Jose geportretteerd als nummer een van de reeks en het lijkt me tijd om zo langzamerhand te beginnen met de sessies.

 

Dus, ken of ben je iemand met sproeten geef me een persoonlijk bericht via Facebook. Alle portretten worden op ftp basis gemaakt: ik zoek een mooie foto uit en deze krijg je digitaal toegestuurd. Ik werk met model release forms, zodat duidelijk is dat de foto’s door mij mogen worden gebruikt.

Even Wikipedia checken...

Een sproet (ook wel: efelide) is een opeenhoping van pigment (melanine) in de onderste lagen van de opperhuid. De bruine kleur wordt op dezelfde manier verkregen als bij het bruinen in/door de zon, alleen is de verdeling van melanine bij sproeten niet egaal. Vooral roodharige mensen hebben veel sproeten.

Sproeten zijn een van de zeven schoonheden. De meeste mensen krijgen deze als kind. Hoeveel sproeten iemand krijgt is genetisch vastgesteld. Sproeten kennen een symmetrische verdeling. Dit wil zeggen dat de bijvoorbeeld een linker- en rechterarm evenveel sproeten bevatten. Sproeten zijn geen moedervlekken en kunnen dus niet kwaadaardig zijn.