Maak er wat van

Hans

Op 15 december 2018 is Hans van ons heengegaan. Omringd door zijn vrouw, dochters, kleinkinderen en schoonzoons. De laatste nacht heb ik in het hospice in een bed naast hem geslapen en af en toe zijn mond met een wattenstaafje vochtig gemaakt. Buiten dat hij wat bijwerkingen had van de morfine was hij rustiger dan hij was op een doorsnee dag de afgelopen jaren.

“Het is genoeg geweest.”

Hans maakte zich druk over ons, zijn vrouw, de wereld, de mensen op de dialyse, de regering, de toekomst van de wereld in het algemeen en onze toekomst in het bijzonder. Het leek af en toe wel eens of hij zichzelf niet toestond op te houden met leven omdat hij zich voor veel van deze dingen verantwoordelijk voelde. Hij is in totaal bijna 9 jaar gedialyseerd, één van zijn nieren was vele jaren geleden verwijderd in verband met een gezwel en de andere nier functioneerde nauwelijks. Hij kon niet worden geopereerd omdat zijn hart dat waarschijnlijk niet aan zou kunnen. Zo af en toe vroeg ik me af wat hem in leven hield. Wat was zijn drijfveer en waar haalde hij de kracht vandaan om elke maandag, woensdag en vrijdag een halve dag in het ziekenhuis te zijn?

Uiteindelijk gaf hij het op en zei hij ook letterlijk: “Het is genoeg geweest.” 

Carpe Diemen tot je er bij neervalt

Ik heb me altijd veel zorgen gemaakt. De laatste jaren is dat wat toegenomen. Zorgen over de gezondheid van Angelique, zorgen over de kinderen, kleinkinderen en nog recenter Covid-19 en de radicalisering en verharding van de wereld. Het lijkt af en toe wel of iedereen er tegenwoordig gelijk met gestrekt been ingaat. Boosheid alom. Ik merkte dat dit langzaam ook mijn primaire modus was. In de auto, op social media, als ik naar de televisie keek, altijd boos en gelijk mijn mening klaar.

Sinds de dood van Hans ben ik gaan nadenken en tijdens de bijzondere wereldwijde sociale middeleeuwen die zich op dit moment ontvouwen heb ik verdieping gezocht en gevonden. Het is een kwestie van ouderwets dagen plukken. De oplossing is in ieder van ons.

Random Acts of Kindness

Bijgaand 19 foto’s van de transitie van Hans. Ik publiceer ze met zijn toestemming. Ik laat ze zien met wat vragen aan jou, de kijker: Hoe lang is het geleden dat je zomaar iets voor een ander hebt gedaan? Wanneer ben je voor het laatst ontroerd? Hou je wel genoeg van iedereen rond je heen? Waardeer je ze genoeg? Hou je genoeg van jezelf? Zorg je wel goed genoeg voor jezelf?

Ik hoef geen antwoorden, ik zou het fijn vinden als je wat antwoorden voor jezelf kunt vinden.

Tot slot

De volgende keer als je iets negatiefs zegt, denkt of plaatst over/tegen iemand. Doe het niet! Probeer eens een week lang alleen maar aardige dingen te zeggen en te zwijgen als je iets naars in je op voelt borrelen. Uiteindelijk kost dat minder energie en levert het oneindig veel meer op. Uiteindelijk gaan we allemaal dood, we kunnen alleen verschil maken door te leven met alle liefde die we in ons hebben.

Deel:

Meer verhalen

Foto Credits: Anneke Vermeulen

Over meningen

Meer last De laatste tijd heb ik meer last van meningen dan anders. Het is niet zo dat ik méér meningen heb, maar het is

Zorgen voor het nieuwe jaar

De afgelopen jaren heb ik regelmatig doodsangsten uitgestaan. Niet zozeer voor mijzelf, maar voor Angelique. De gedachte dat ik haar kon verliezen maakte me zo

Guilty Pleasure

Guilty Pleasure

Decemberkoorts Deze tijd van het jaar is de tijd voor mijn guilty pleasure. Als de Kerst nadert voel ik het weer in me opkomen en

Intermittend Fasting

Vasten gaat over eten! Vreemd, bij mij gaat intermittend fasting eigenlijk meer over eten. Er is eten wat je niet tot je neemt en er