Ga nou aan je werruk

Angelique lijkt gewoon aan het werk. Met haar lamme been op een bankje heeft ze twee telefoons aan haar oor en tikt onderwijl drie memo’s, schrijft een formatieplan en surft drie informatiesites over melanomen. Als ze zou kunnen zou ze tegelijkertijd ook Terra uitlaten, de was doen én boodschappen doen – niet omdat het moet, maar omdat het kan. Af en toe hoor ik haar over zaken praten die me redelijk stressvol lijken en dat lijkt mij dan weer niet goed voor haar genezingsproces.

Jaren geleden had ik een manager, Romko, die redelijk vaak “Ganouanjewerruk!” tegen me verzuchtte als ik weer eens iets nieuws aan het verzinnen was, terwijl mijn “normale” werk zich aan het opstapelen was. In die tijd kreeg ik vaak te horen dat het een mooi plan was, maar dat we het niet gingen doen. Romko, een gepassioneerd wielrenner, hield van stoempen. Dat is wielrenbargoens voor weinig techniek en hard werken. Als je maar lang en hard genoeg werkte kwam uiteindelijk alles in orde. Op een gegeven moment ontwikkelde hij een knoepert van een tumor in zijn nek en dat was het einde van zijn leven zoals hij dat kende. Een aantal nekwervels werd gefixeerd tijdens de operatie om de tumor te verwijderen en dat is niet erg gunstig bij het fietsen. Een tijdje leek het alsof hij zichzelf opnieuw moest uitvinden omdat dat wat hem volgens hem met name definieerde (het fietsen en motorrijden) niet meer leek te kunnen. Na door een diep en donker dal te hebben gezworven kreeg hij langzaam weer vat op zijn nieuwe leven. Hij ontdekte de mogelijkheden van zijn nieuwe lichaam en leerde deze skills te gebruiken nét zolang tot hij weer kon fietsen! In mijn beleving heeft hij in zijn proces gebruik gemaakt van zijn stoemp-mentaliteit om te bereiken wat hij wilde.

Mijn lief heeft dezelfde mentaliteit, maar ze heeft als voordeel dat ze een stuk knapper is. Ik ben misschien overdreven beschermend en waak over UV-straling, stress en andere herstelvertragers, maar ik moet uitkijken dat ik zelf geen stress veroorzaak met mijn acties. Ik hoor weer als vanouds de stem van Romko in mijn oren: “Ga nou aan je werk!”

Dat ga ik dan maar doen…

Deel:

Meer verhalen

Foto Credits: Anneke Vermeulen

Over meningen

Meer last De laatste tijd heb ik meer last van meningen dan anders. Het is niet zo dat ik méér meningen heb, maar het is

Zorgen voor het nieuwe jaar

De afgelopen jaren heb ik regelmatig doodsangsten uitgestaan. Niet zozeer voor mijzelf, maar voor Angelique. De gedachte dat ik haar kon verliezen maakte me zo

Maak er wat van

Hans Op 15 december 2018 is Hans van ons heengegaan. Omringd door zijn vrouw, dochters, kleinkinderen en schoonzoons. De laatste nacht heb ik in het

Guilty Pleasure

Guilty Pleasure

Decemberkoorts Deze tijd van het jaar is de tijd voor mijn guilty pleasure. Als de Kerst nadert voel ik het weer in me opkomen en